tiistai 14. lokakuuta 2014

Metsäilyä ja kenkäilyä

Sisko saapui Oulun suunnilta kotona käymään viikonlopuksi, joka tarkoittaa tietenkin metsälenkkejä hevosten kanssa. Itsellä meni valtaosa molemmista päivistä töissä, mutta kyllä aikaa löytyi kävelytykseenkin.
Meillä ollut aina tapana käydä kävellen metsässä hevosten kanssa, näin saadaan paikat tutuiksi ja mahdolliset möröt nähdään ensin maastakäsin. Seppon kanssa on metsäilty jo useampaan otteeseen, kun sillä ajetaan kyseisiä reittejä. Saulille nämä olivat uudempia näkymiä, minkä vuoksi Sauli sai "johtaa" porukkaa eteen päin.

Sauli teki tuttavuutta Jutan kanssa
Pahempia mörököllejä ei vastaan sattunut, ainoat mitä osattiin odottaa olevan jännää olivat haukkuvat koirat ja ojan ylityksessä oleva "silta". Näistä kummatkaan eivät aiheuttaneet isompaa pulmaa, Saulille vain hieman tarkkaavaisuutta, kun Seppo lompsi ohi perinteiseen suomalaiseen tyyliinsä ;)

"mörkösilta" joka loppupeleissä olikin helppohomma
Moni ihmettelee, miksi me käymme kävellen, emmekä esim aja tai ratsasta sen tunnin verran käyntiä?
Yksinkertaisesti olen laiska ;)
Itse haluan käydä oikealla lenkillä vähintään kahdesti viikossa, yleensä koiran kanssa. Nämä koirien kanssa olevat lenkkeilyt tehdään usein hyvän ystäväni kanssa valaistulla kävelytiellä iltaisin. Itseä ei huvita lähteä kävelemään tuonne ison maantien varteen pimeään jossa kulkee paljon raskaampaa liikennettä. En koe kyseisiä "lenkkejä" kovinkaan rentouttaviksi, vaikka koirani ei autoista jurikaan välitä. Aina ei kuitenkaan pääse lenkille tai työt jollain lailla haluavat sotkea päiviäni, siispä käyn valoisan aikaan lenkkeilemässä hevosten/hevosen kanssa metsässä. Koirat pääsevät tällöin myös mukaan juoksemaan.
Noh miten tämä liittyy laiskuuteen onkin se juttu. Olen huono potkimaan itseäni lenkille muutenkin ja hevosten kävelytys on aina hyvä syy lähteä sinne lenkille. Jos on kehnompi keli, on helppo luistaa lenkkeilystä, mutta hevosten kanssa ei. "Niitä on liikutettava" sanoo järki ja lenkille mennään.
Saletisti HOT johtaa poppoota
Kun talvi tekee tuolaan kovaa vauhtia kävellen tehtävät lenkit vähenevät. Silloin saa ratsastaa ja ajaa niitä kävelytyksiä enemmän.

Ja koska tämäkin kirjoittelu tulee hivenen jälkikäteen napataampas meidän eka kenkäys reissukin tähän samaan syssyyn. :D

Kengittäjät ovat hirmu suosittuja ihmisiä ja meilläkin on täällä korvessa sellainen käynyt. Nykyään menee enemmän niinpäin, että me menemme kengittäjän luo. Koska kenkääjien saapumista saa välillä ihmeen kaupalla odottaa, kun emme asun sopivasti mikään "varrella" että kengittäjä kävisi ohimatkallaan täällä. Hyvä ystäväni kävi noukkaamassa meidät kyytiinsä ja kurvasimme reippaan 14km päähän kengitykseen. Miksi viitsin nähdä tämän vaivan?? Noh jos me ei muuten juurikaan missään kuljeta hevosten kanssa puskautuisi tuo Seppohevoinen muista hevosista melko lailla. Eli tämä on hyvää kuljetus harjoitusta, samoin muiden ympäristöjen näkemistä, vaikka talli on Sepolle jo tuttu. Ja kyseisellä tallilla onkin tämä iki ihana kenttä jossa tulevaisuudessa pitäisi ratsastusharjoituksiakin suorittaa.
Seppo odottaa kenkiä

Seppo on ollut tähän asti ilman kenkiä ja kengittäjän maininnat kavioista ovat olleet positiivisia. Nyt kuitenkin päätimme laittaa rautaa alle, mutta hokkeja ei vielä pistetty paikoilleen. Kunhan tämä talvi tästä saa pitävän otteensa ja maa alkaa jäätyä ja lumi olla pysyvämpää nappaan hokit paikoilleen itse. Seppo on ollut hyvä vuolla, mutta jostain syystä nyt oli hankalaa. Syykin tähän levottomuuteen löytyi, kun päästin pojan takaisin karsinaan. Armoton pissihätä oli hetken aikaa vaivannut ja eihän sitä käytävälle voi tehä, kun roiskuu jaloille.
Sepon käytös tallilla oli myös asiallista, kyllä maailmaan ääntä riittää ;)
Muuten mitään isompaa pomppelehtimista ei harrastanut, mitä teki edellisellä käynnillä vähän liikaakin.

Sauli käyttäyty mallikkaasti myös, ei pahempia huuteluita ja kenkäys meni myös hyvin. Jonkin verran takapään laitossa nyhti, mutta ei aiheuttanut mitään pahempaa riehumista. Olin itse huolissani Saulin kavioiden kunnosta, kun kaviot olivat pidemmät ja halkeilleet. Mitään tietoa, koska viimeksi on kengitetty ei ollut. Kavioissa oli matala pohja, joka on voinut olla syynä mm. epäpuhtauteen liikkeessä. Myös etusissa oli matalat kannat.
Kenkää laitettiin myös Saulille ja tarkkaillaan miten kaviot lähtevät kasvamaan ennen seuraavaa kengitystä.
Saulin kaviot kengityksen jälkeen

1 kommentti:

  1. Voooi, Seppo isomies jo kengät jalassa! :') Ihan tässä liikuttuu...

    VastaaPoista