maanantai 20. lokakuuta 2014

töitä, töitä, töitä....

Pienet hevoset kastuvat töissä. Kuva: Laura K
Elämän suurimmat haasteet ovat työn ja harrastuksien yhteen sovittaminen. Olen potenut koko viikon huonoa omaatuntoa, koska en ole kerinnyt liikuttaa ja hommailla kunnolla hevosten kanssa. Alkaneen syysloma sesongin vuoksi päivät tahtovat venyä töissä ja illat pimenevät nopeasti.
Onneksi syyslomissa on jotain hyvääkin, sillä Jutta on "orjuutettavana" koonaisen viikon! :D
Noh mennäänpäs taas asiaan. Viikonlopun suuret suunnitelmat oli hevosten tehokasta liikuttamista, tallihommien tekoa, satuloiden sovittamista ym. Loppupeleissä oli vain sunnuntai aikaa tehdä nämä kaikki ja senkin meinasi ihan räntäsade sotkea.

Sunnuntai meni tehokkaasti Saulin kanssa työskennellessä. Seppo sai huomiota harjauksella, hieronnalla ja yksin tarhailua, kun aloitimme työt Saulin kanssa. Alku suunnitelmat oli juoksutuksen opettaminen ja siitä selkään nousut, mutta koska lunta oli satanut jo joitain senttejä ja sade muuttunut räntäsateeksi tahtoi tieroja tulla jo pelkästä kävelyttämisestä. Päätimme muuttaa suunnitelmia turvallisemmaksi ja miellyttävämmäksi hevoselle. Siispä jätimme liinassa juoksuttamisen vain kävelyttämiseen ja toimme perus ideaa esille, mitä hevoselle haluamme opettaa.
Alkuun Sauli teki perinteiset "pysähdyn ja käännyn juoksuttajaa kohti", mikä ei minua yllättänyt. Jutta tuli tässä tilanteessa avuksi ja lähti taluttamaan Saulia ympyrän mukaan, normaalisti olisin vain pyytänyt hevosta etenemään itse, mutta nyt halusimme tilanteen etenevän vain käynnissä turhia raviaskelia ym vältettiin ettei tierojen takia olisi tullut liukastumisia.
Vähitellen Jutta hivuttautui pois hevosen rinnalta ja Sauli jäi kävelemään itse ympyrälle, tämän jälkeen vaihdoimme suuntaa ja toistimme saman.
Mukava on huomata, kun hevosella on perus miellyttämisen tarve suuri ja Saulikin hyvin tomerasti teki työtä pyydettäessä vaikka alussa olikin "hankalaa". :)

Seuraavaksi aloitimme selkään nousut. Ajatus oli että nousu tehdään penkiltä (tässä tapauksessa pienen puukannon päältä), mutta Sauli ei välittänyt ajatuksesta korkealle kiipeilevästä ihmisestä. Sauli ei suostunut seisomaan pukin/kannon vieressä vaan väisti takaosalla ns. pois alta. Siispä vaihdetaaan taktiikka jälleen kerrran perinteiseen malliin maastakäsin. Alkuun teimme normaaleja toimenpiteijä: jalustimien laskut, vähän satulan taputuksia, vyön kiristys. Seuraavaksi Jutta harrasti hyppyjä ja jalan nostoa. Saulin reaktio oli tässä vaiheessa, takaosan väistäminen pois päin.
Hetken aikaa väistämiseen ei puututtu vaan työtä jatkettiin, kunnes totesin ettei aina voi väistää. Hevosen joka on ajettu ja treenattu ajoon on osattava seistä myös paikoillaan. Tämän vuoksi siirryttiin opetuksessa askel taaksepäin eli seisotaan ensin paikoillaan. Herkut eivät olleet " hyvä huijjaus" keino, vaan teimme yhdenohjan pysähdyksen.
Muutaman pysähdys harjoitteen jälkeen Sauli malttoi seisoa paikoillaan. Tämän jälkeen pidimme hetken huilin ja kävelytimme muutaman kierroksen kenttää ympäri.
Mietintä tuokion jälkeen aloimme jälleen tehdä selkään nousua ja nyt paremmalla menestyksellä. Sauli malttoi seisä paikoillaan, samalla minä sain puntattua Jutan hetkeksi vatsalleen roikkumaan Saulin selkään.
Selkään nousu harjoitteita. kuva: Laura K
Tämä toistettiin muutaman kerran, jonka jälkeen pidimme jälleen pienen huili/ kävelytys tauon.
Homma jatkettiin jälleen uudestaan punttaamalla Jutta selkään roikkumaan. Lopulta vain totesimme, että eiköhän sitä mennä selkään asti istumaankin. Työtä kästettyä ja Jutta kampesi selkään asti.






Juuri päästy selkään. kuva: Laura K
Jalustimet on saatu jalkaan, kehuja satelee. kuva: Laura K
Tässä vaiheessa oli hyvä huomata, että toinen jalustin oli eri korkeudella.
kuva: Laura K
Työnteko oli hyvä päättää tähän hetkeen, kun Sauli seisoi ratsastaja selässä rauhallisesti paikoillaan ja mutusteli leipiä. Jutta jalkautui ratsailta ja mainitsi jalustimista joita itse en ollut tietenkään ajatellut lainkaan. Oma oletus omista varusteista, että ne ovat aina samoilla mitoissa, mutta niin näköjään ei aina ole ;)
Mitä opimmekaan tästä? tarkistakaa niitä varusteita säännöllisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti