sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Toppauskurssin antia

Nyt on taas aikaa edellisistä kirjoituksista ja saa taas kirjoittaa kuukauden asiat. Maaliskuun lopulla olin jälleen kurssitettavana. Voinpas taas sanoa että menipäs kaksi päivää Kiuruvedellä nopeasti, hyvä että kerkesi huomanneensa siellä käyneen. Edellinen toppauskurssi oli jäänyt itseltä välistä töiden vuoksi joten nyt oli palava halu päästä kurssille.
Perjantai oli sattumien aamu vähän joka suuntaan, mutta perille päästiin ja melkein ajoissa. :) Kävimme alkuun läpi edellis kerran tapahtumia joita sai olla tarkkaan kuuntelemassa. Seuraavaksi siirryimme maneesille jossa oli kaksi demo ratsukkoa. Tarkoituksena oli kahdessa ryhmässä sovittaa satulat "asiakkaille".
Alussa tottakai kyseltiin hevosen ja ratsastajan historiaa ja mahdollisia ongelmia joita ratsastaja olisi huomannut. Seuraavaksi kävimme hevosen läpi kauttaaltaan, tutkimme rakennetta, lihaksistoa ja katsoimme liikkeet käynnissä ja ravissa. Samalla kirjasimme kaiken huomioimamme muistiin ja keskustelimme ryhmäläisten kesken aiheesta. Kun asiat oli käyty läpi aloitimme satuloiden sovittamiset. Tarkoituksena oli sovittaa sekä este- että koulusatula.

Esin otimme sovitukseen estesatulan. Mallina vanha stübben

Satula näyttää äkkiä hyvältä, mutta satulan syvin kohta ei ole oikein.

kun satulaa kohotetaan hieman saadaan syvin kohta oikeaan paikkaan
Este penkkiä ei sovitettu ratsastajan kanssa, sillä satula vaati uudelleen toppauksen vanhojen ollessa kivikovat. Seuraavaksi kokeilimme samalle hevoselle  koulusatulan, josta ratsastaja ilmoitti olevan ongelmia. Koulusatula näytti myös äkkiseltään hyvältä, mutta hevosen lihaksiston toispuolleisuuden vuoksi tuntui toinen puoli jäävän ns. tyhjemmäksi.
Tämä satula sovitettiin sitten myös ratsastajan kanssa liikkeessä. Heti alkuun huomasimme satulan valuva eteen lapojen päälle. Vaikka satula korjattiin uudelleen oikealle paikoilleen jatkoi satula vaeltamistaan lavoille, jolloin se häiritsi hevosen liiketta huomattavasti.

Satula oikealla paikoillaan

satula hetken ratsastuksen jälkeen valui lavoille
Tällaisissa tapauksissa tehdään mahdollisesti korjaavaa täydennystä tai laitetaan eteen väliaikainen romaanti mahdollisilla täytepaloilla. Satulan sopivuutta on tällöin seurattava jatkuvasti, kun hevosen lihaksisto pääsee kehittymään. Romaanit tai täytepalat on poistettava kun lihaksisto on kehittynyt riittävästi. Tällöin on myös seurattava satulan muuta istuvuutta. Samoin kyseisessä tapauksessa olisi suositeltavaa, käyttää myös muotoiltua satulavyötä.

Satulan sovitus kesti iltapäivän puolelle minkä jälkeen  siirryimme verstaalle takaisin omien satuloidemme kimppuun. Itse jatkoin saman satulan kanssa mihin olin edellisellä kerralla jäänyt. Satulassa oli korjattavaa ommelta melko paljon ja itse toppauksen saan tehdä kotioloissa.

Lauantaina oli myös ohjelmassa western satulan sovitus. Tämä oli itselle uutta ja mielenkiintoista asiaa sillä olisin itsekkin innokas joskus moisen hankkimaan. Sovitukset tehtiin ravitallissa tällä kertaa tosin ilman rasastajaa.


Western satuloihin pätevät piltälti samat säännöt kuin muihinkin satuloihin. Satulan on levättävä tasaisesti hevosen selässä aiheuttamatta ylimääräistä painetta tai jättämättä tyhjiä tiloja hevosen selkään. Satula ei saa heilua tai keikkua ja rungon leveys on oltava sopiva.
Tätä olisi voinut käydä läpi vaikka koko päivän, mutta aikataulut eivät oikein antaneet periksi. Oli vielä tehtävää verstaallakin.

Nämä kaksi päivää menivät taas siivillä tiedon janosta ja valitettavasti olivat myös viimeinen kurssi kertamme. Näillä tiedoilla pitäisi pärjätä seuraavaan koulutukseen saakka.
Lopussa kävimme läpi vielä kurssin antia, kyselimme paljon mahdollisista ongelmatilanteista.

2 kommenttia:

  1. Satuin eksymään vahingossa tänne Luokki ja satula blogista mitä tulee välillä luettua. En tiennytkään että kirjoitat blogia, pitää jäädä seuraamaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, mukaan mahtuu. :) Tätä en ole vielä pitkään edes kirjoittanut ja kirjoittelen lähinnä aina kun kerkeen. Nyt on työt haitanneet kirjoitteluja ja tulee hivenen viiveellä kaikki.

      Poista