maanantai 31. elokuuta 2015

Seppo the työhevoinen

Kyllä! Nyt se on todellista, Seppo joutui kun joutuikin työhommiin tai ainakin pieniin sellaisiin. Herralle on etsitty länkiä kuumeisesti ja edelleen ne valiot on löytymättä. Nyt kuitenkin opetus käyttöön on soveliaat löytyneet, mutta näilläkään en rupea mitään jatkuvaa työajoa tekemään, vaan lähinnä pidetään harjoitus ja opetus puuhommissa.

tästä  kaatuvat
Eli kotona sopivasti tuli puiden kaatoa pihamaalta ja minä ahkerasti kävin kysymässä josko muutaman puun kaataisisi tuolta tarhastakin. Kyseiset rungot ovat viime talvena saaneet kokea kovia ja niiden elo kaari alkoi olla jo lopuillaan, siksipä saivat kaato luvat myös. Kun metsurit olivat omat työnsä hoitaneet karsimisissa ym jäi meille jälkien siivoilu. No minähän intoilevana päätin että nyt otetaan Sepolla muutama "tukin" veto kokeilu.
Länget paikoilleen, pientä säätöä harjustimen ja rinnustimen kanssa ja huomatkaa vetokartun puuttuvat pihasta.....
Se siitä riemusta sitten.. Pettymys ja unohda koko juttu.

Pojat ottivat heti ilon irti latvuksista

Se että paapatan aina ihmisille varuste turvallisuudesta ja valjaiden kunnossa pidosta on aina aiheellista. Elkää leikkikö hevosillanne ellette tunne niitä 110% ja elkää leikkikö niillä vielä silloinkaan. Tietäkää mitä teette ja miten ja mitä riskejä on ja kuinka selviät riskeistä jos jotain tapahtuu.

Päätin kokeilla kevyen "tukin" vetoa suorilla linjoilla vetoliinojen avulla. Eli liinat kiinnitettiin rahkeisiin joiden päähän kiinnitettiin "tukki". Ei käännöksiä, eikä yksin vaan avustajan kanssa. Itse huolehdin hevosen kulkemisesta, liinoista ja vastaavasti siskoni huolehti tukin liikkumisen linjasta.
Vetoliinojen oli oltava riittävän pitkät jotta ne eivät pyörisi hevosen jaloissa poljettavana. Pyrimme kulkemaan vain suoraan tietä silti pieni mutka matkassa oli, mutta sen oikaisu onnistui helposti. Tätä en olisi uskaltanut kokeilla ellen olisi vetänyt Sepolla trukkilavaa vastaavaan tyyliin edellis talvena, eli tieto siitä kuinka hevonen reagoi oli varma.

Seppo malttoi hyvin mielensä olla aloillaan.
kuva. JV

Vedot aloitettiin männyn latvuksilla. "tukin" pituus vaihteli 3-4 metriin ja vahvuus 15-25cm välillä. Pidimme huolen että Sepon urakaksi jäivät siis vain kevyemmät harjoitus puut ja suorat vetolinjat.
Loput isommat pätkät vedimme koneilla pois.

Alkuun Sepolla ei oikein ollut ajatusta mikä hommassa on idea (paitsi leivän syönti onnistui), mutta jo ensimmäisen vedon jälkeen oli homma jo iskostunut mieleen. Seppo talutettiin "tukin" viereen, jossa Jutta kiinnitti liinat ja tukkisakset. Tämän jälkeen otimme muutaman askeleen eteen jotta saimme liinat kireälle ja ns. vedon päälle. Lopuksi siis jäi vain kävely tarhalta pois runko perässä.

Ensimmäinen veto, Jutta varmisti takana kulkua.
kuva JV

pienin mutka, joka oikaistiin ulkoreittejä pitkin
kuva. JV

rangat vedettiin muiden kaadettujen puiden luokse mistä sitten lähtivät pilkottavaksi
kuva. JV

Seppo otti vedon mielellään ja seurasi tarkoin sekä taluttajaa (minua)
että Juttaa takana. Jos Jutta kerkesi huikata pysähdystä oli Seppo jo heti reagoimassa.
kuva JV

Nyt todellakin saa olla ylpeä tämän teinin asenteesta työntekoon, sillä homma meni ymmärrykseen todella nopeasti. Seppo malttoi seistä paikoillaan, kun runkoa kiinnitettiin ja vedon otti hyvin mallikkaasti. Tästä on hyvä jatkaa harjoituksia ja jos ensi talvena pääsisimme jo kokeilemaan rekeäkin. :D

Tätä vetoa en uskaltaisi kokeilla millä tahansa hevosella, Saulin kanssa moisesta en edes haaveile. Tulevaisuuteen tähdätään hankkimalla juontolaitteet ja työnteko metsässä.

1 kommentti: