sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Pika vierailu ja hevosten hammashuoltoa

Nokka kohti Nurmesta!! Heti perjantai aamuna sai liikkua rivakasti, jotta kerkiäisin pakata ja hoitaa hevoset ennen lähtöä. Nurmeksessa olinkin jo kahdeksan maissa Maijua riemastuttamassa. Melko pian lähdimme myös tallille hoitamaan hevoset ja kipusin myös pitkästä aikaa Selman selkään.. Jännää!! No mammahan on kehittynyt roimasti ja pitihän sille juoruilla kaikki esikoisensa tekemät metkut.
juoruiluja ennen selkään kiipeämistä
kuva. Maiju O.
Selman hoidon helppous on suorastaan ihailtavaa, sillä hevosesta näyttäisi löytyvät "off" nappi. Mietinkin mistähän löytäisin monelle muullekkin hevoselle moisen napin? Sepon kanssa on ymmärrettävää ettei teinimies jaksa aina olla aloillaan, mutta esimerkiksi Sauli tarvitsisi moisen napin välillä.

Talli reissun jälkeen palaillimme suunnittelu paikalle eli kahvi pöydän ääreen, tai no kahvi ja tee pöydän äärelle. Maijulla oli minulle uutukaiset työvaljaatkin paketissa!! Nyt on siis hallussa kokonaiset ehjät setit. Enää puuttuu reeni työhommissa, mutta sekään ei ole enää kaukana.
Kahvittelun jälkeen otin operoitavaksi Selman koulupenkin. Muuta tehtäväähän siihen ei ollut, kuin kiristää ompeleita. Satulaa oli käytetty hetken aikaa toppauksen jälkeen ja villat olivat hieman painuneet, mikä helpotti ompeleiden kirimistä huomattavasti.

kirppusirkukset ovat edelleen hirmu mielekästä seurattavaa.. Pitäisi ruveta ottamaan taas istunta tunteja, että
saisi tuon oman asennon kohdilleen.
kuva. Maiju O.

Ilta päivällä kävimme vielä mutkan Huputitihummassa, josta lähti mukaan hyönteismyrkkyä, kuolaimet sekä koirille luut. Nokka kohti kotia sai startata viiden maissa, sillä kotona odotti vielä hevosten hoito ja Siru piti noutaa mökiltä.

Seuraavana päivänä riitti myös toimintaa kerrakseen. Heti aamusta matkasimme naapuri kuntaan rompetorille. Tunnetusti moisissa tapahtumissa löytyy romua, mutta yleensä löytää myös hevostarvikkeitakin. Tosin kaikki eivät aina ole edes käyttökelpoisessa kunnossa, mutta nyt löytyi ihan hyväkuntoistakin tavaraa.

Romppeiden jälkeen kotona olikin ohjelmassa Saulin liikutusta ja Sepolle valjaiden sovittelua  ennen kuin Hirnuvan hampaan Marika saapuisi paikalle.
Seppohan oli jo tarkistettu kahteen otteeseen tälle vuotta, mutta klinikka reissulla tuli maininta tarkistuttaa viimeistään puolen vuoden jälkeen sudenhampaiden poistosta. Aikaisemmin tarkastuksessa Sepolla heilui kaksi hammasta, nyt lähinnä olin ajatellut tarkistuttaa niiden tilanteen. Sauli sen sijaan ei antanut eläinlääkärin tulla edes kosketus etäisyydelle, miksi aluperin pyysinkin Marikaa käymään. Sauli oli rauhaton suustaan keväällä, mikä herätti epäilyt hammaspiikeistä.
Olin kuullut jo aikaisemmin, että Marika osasi käsitellä hankaliakin tapauksia. Minkä vuoksi halusin Saulin hoidettavaksi.

Raspaukset aloitettiin Seposta, sillä Jutta oli vielä Saulin selässä Marikan saapuessa paikalle.

Sepon kanssa aloittamassa raspausta

suu kokeillaan ensin läpi

käydään läpi löydöksiä
Sepon kanssa ei juurikaan ongelmaa ollut. Ainut, että herra meinasi muutaman kerran peruuttaa askel kerrallaan kohti aitalankoja. Tämän takia sain olla ohjaamassa peruutus suuntaan, ettei langat yllätä ikävästi.
Sepon hampaat olivat muuten hyvässä kunnossa, ainoastaan muutamien poskihampaiden väleissä oli pientä rakoa, jonne pureskeltu heinä tahtoi kertyä. Tähän sainkin hoito-ohjeiksi huuhdella suuta väljällä vedellä ja  kuureina ruokasoodaa. Seppo ei ole musitanut pestä hampaitaan kahdesti päivässä.

Sepon huollon jälkeen otettiin Sauli operoitavaksi. Marikan rauhallinen käytös ja luotettavuus tekivät tehtävänsä ja kuvat puhukoot puolestaan.

Vaikka Saulia oli liikutettu ennen hammashuoltoa, ei liikutuksen tarkoitus ollut viedä kaikkia mehuja hevosesta. Kerrankin oli kenttä kuiva sateisen kesän aikana, jos 45 minuutissa tästä hevosesta kerkeää saada kaiken puhdin pois on melkoinen taikuri.

tunnustellaa

laitetaan avaaja 
Ei hermoilua havaittavissa


Sauli oli irti koko huollon ajan

viimeisiä silauksia

hienosäätöä

tarkistetaan viimeistelyt

Sauli  seisoi operaation aloillaan kuin vankka kallio. Myös eläinlääkäri "pelkoa" ei näkynyt missään. Tosin hammaslääkäri ei tainnut muistuttaa eläinlääkäriä, sillä ainakin musta hoitosalkku puuttui.
Saulin hampaissa ei ollut onneksi mitään hälyyttäviä piikkejä, vaan hamashuolloksi riittää raspaus kerran vuodessa.
Kokonaisuudessaan Sepon ja Saulin hammashuoltoon meni tunti! Eli työ oli tehty todella nopeasti eikä aikaa mennyt odotteluun. Todellakin suosittelen Marikaa jokaiselle jolla hevosia, olivatpa helppo hoitoisia tai hankalia

1 kommentti:

  1. Jee! Hyvä Sauli! Ja hyvä Marika! Kohta on äiskänkin vuoro päästä Marikan hoitoon. :)

    VastaaPoista