maanantai 12. tammikuuta 2015

Klinikka käynti ja hinkulointia #2

Noniin.. Eli klinikka käynti oli torstaina 8.1.-15 ja perjantaina alkoi toppauskurssi klo.11.00
Perjantai aamuna hoidin pojat normaaliin tapaani ja vein tarhailemaan, tällä kertaa ei tarvinnut Seppoa jäädä vahtimaan pitkäksi aikaa. Ruoka tuntui olevan tärkeämpää, kuin maailman menon seuraaminen. Klinikalla kävin myös uudestaan hakemassa hoito-ohjeet ym. ja keskustelemassa jatko toimenpiteistä. Mitä sitä turhaa torstaina jäädä odottelemaan lippulappusia, kun ne voi hakea seuraavanakin päivänä. Hyvä palvelu pelasi! :)

saimme klinikalta osallistumis"todistuksen"
ja arnika pullon. :)
Kerkesin kämpälläkin huokasta hetken paikoillani, kunnes sain tiukan puhelun jossa komento oli mennä syömään. Kukas muukaan moisia soittelee kuin kurssikaverit! :D
Kello kiiri nopeasti 11.00 ja pakkauduimme valjasverstaalle tutun nahkan tuoksun keskelle, missä puheen sorina kävi kurssilaisten kesken. Omat paikat jokainen sai vallata ja kukin levitteli omat pyhät varustepakkinsa sekä satulansa. Itsellläni oli mukana topattavana ystäväni koulusatula sekä näytillä trekkeri mistä moni oli kiinnostunut ja koeistuikin sitä. :)

Kurssin alussa pidettiin pieni esittelykierros ja kukin kertoi toppaus historiaansa. Tämän jälkeen kävimme perusasoita läpi ja mitkä asiat ovat muuttuneet. Uusia työkaluja ja neuloja ja villoja ja ja ja... :D
Kirjaimellisesti olo oli kuin "pikku lapsi karkkikaupassa", tiedon jano on valtava ja tekemällä oppii. Homma lähti käyntiin satulan tunnistamisesta, kunnon tarkastamisesta ja purkamisesta. Mukavaa oli, kun porukka oli työntouhussa missä keskustelu kävi tasaisesti, opettaja kiersi jokaisen luona auttamassa ja neuvomassa. Mielenkiintoisimpia olivat rikkinäiseksi todetut satulat ja kuinka monta niitäkin loppujenlopuksi löytyikin!!?!!  Pääasiassa satulat olivat vanhoja ns. vinkuintilaistyyppisiä merkittömiä joissa oli puurunko, muutama merkkisatulakin taisi löytyä joissa rungot yksinkertaisesti olivat väsyneet ajan saatosta. Tämä herätti itselle taas uuden ajattelutavan satuloiden hankintaan, että miten paljon markkinoilla liikkuu piilorikkonaisia satuloita. :(

kuinkas kaunis murtuma! Näin selkeä rungon
 murtuman huomaa helposti ja tämän voi hyvällä  taidolla
 jopa paikantaa pelkällä satulan vääntelyllä ilman aukaisua.
satula 2 etukaaren metallirungossa on hiuksenhieno murtuma molemmin puolin..
Näitä murtumia ei huomaa helpolla
Tällaisai murtumia voi löytyä hyvinkin monesta satulasta
takakaaren alta murtuneitapuuosia
etukaari
saman satulan takakaari

Kaikki murtumat satuloiden rungossa ovat aina haitallisia ja satula on AINA käyttökelvoton. Oli murtuma kuinka iso tai pieni tahansa, se huonontaa satulan istuvuutta hevoselle, on epävakaa ja aiheuttaa turhaa kipua. Kun rikkinäisen rungon päälle asetellaan vielä 50-90kg heiluvaa ihmismassaa ei tarvitse kenenkään ihmetellä, miksi hevonen on kipeä, kiukkuinen, vastustaa liikkumista, on vino ym ym. Kolme alinta kuvaa nuista runkorikkinäisistä on merkkisatulasta joka meni myös käyttökieltoon. Elämä on karua, mutta näin se vain menee, kun mikään ei kestä ikusesti.
Samoin vanhoissa satuloissa huomattiin vinoutta. Vaikka satula muuten on ehjä on ainainen vasemmalta puolelta selkään nousu ja varsinkin maastakäsin nouseminen valtava rasitus satulalle.
Olkaa ihmiset laiskoja ja käyttäkää niitä penkkejä, kun nousette hevosen selkään!! :) ja nouskaa molemmin puolin satulaan, tekee ihan hyvää teillekkin.

Ja sitten jos palataan näihin ehjiin satuloihin. Omalla kohdalla satula oli rungoltaan kunnossa, joten paneelit irti vanhat toppaukset pois ja muu yleinen tarkistus oli tehtävänä.

satula alta
edestä, huomatkaa paneelien muoto?
ja levällään :D
Yleensä paneelit ovat kiinni toisissaa, mutta kyseisessä mallissa nämä olivat irti. Kun kaikki peruasiat olivat kunnossa tyhjennettiin paneelit vanhoista villoista, välillä kävimme yhteistuumin satuloita läpi. Kysymyksiä ja vastauksia oli paljon, ongelmatilanteita sitäkin enemän. Kerkesin aloittaa toisen paneelin uudelleen toppauksenkin ennen päivän päättymistä. Ja illaksi kämpälle tuli erittäin sekava, mutta uutta tietoa janoava pääkoppa!! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti