torstai 20. marraskuuta 2014

Seppoilua, Sauleilua ja varusteiden turvallisuutta

Nyt poden jo huonoa omaatuntoa, kun ei ole kerennyt kirjoittelemaan kunnolla. Viikonlopun olin nimittäin hevos/koira vahtina ystäväni luona käymässä, joten kotona tuli käytyä vain pätkiä, kun hevoset piti liikuttaa.
Alkajaisikisi Seppo on ehdottomasti maailman ihanin.. Sällin kanssa käytiin vähän ohjasajoa yksikseen kokeilemassa ja sehän passasi.. Jäinen tarha oli huono paikka mennä joten hiimailimme pellon puolella, Sepon mielestä olisi siellä voinut mennä lujempaakin, mutta minua ei innostanut roikkuminen kovassa vauhdissa pohjalla, jossa voi olla jää ylläreitä.
Valitettavasti kuvailut jäivät nollille :(
laittakaamme kuvaushistoriasta viimekesältä, kun olimme
 sepon kanssa lähdössä ajelulle :)

Yritänpäs tässä saada apukäsia käymään, että saataisiin ikuistettua näitäkin hetkiä sitten. Saulin edellis viikos jalka turvottelutkin olivat laskeneet, toden näköisesti oli vain pieni liukastuminen minkä vuoksi jalka turvotteli.
Saulin kanssa meni vklp ratsastellessa, lauantaina oli hyvin pöhinää ilmassa. Jutta halusi ratsastamaan ja sinne sai mennä. Minä juoksutin Seppoa samaan aikaan liinassa, ettei Sauli joudu olemaan täysin yksin. Samalla sai Seppo muistuttaa fiksua käytöstä, kun Sauli oli tohinoissaan. Ja hienostihan Seppo käyttäytyikin :)
Naurettiinkin, kuinka on hevoskaupoissa käynyt kämmi, kun ollaan saatu ravurin sijasta arabi ;)
Ja tästäkään tohinasta ole kuvia :((
Sunnuntaina kerettiin myös liikuttaa Saulia vähän ennen pimeää, Seppo sai tälläkertaa toimittaa vain seuraeläimen virkaa. Sunnuntain liikuttelussa meni Saulikin huomattavasti rauhalisemmin, kun oli pahimmat höyryt jo päästellyt edellisenä päivänä. Alkuviikostä kävin myös itse vielä keikkumassa Saulin selässä, lähinnä operaatiota opetetaan seisomaan penkin/pukin vieressä. Tässäkin hommassa olisi aina hyvä, että olisi kaveria mukana. Tätä saadaan vielä reenailla apukäden kanssa, sillä Sauli kovin hyvin mielellään, haluaa väistää pukin päälläseisojasta pois päin.

Ja sitten aiheeseen varusteet ja turvallisuus. Sain taas muitettaa itseäni omien varusteiden huollosta. On nimittäin sellaiset mystiset asiat, kun vastinhihnat ja niiden kunto äärettömän tärkeät huoltaa. Katselin Saulin satulan vastimia ja iltä näyttivätkään?!?

hivenen venynyttä ja kaikkea muuta paitsi turvallista kohta
Kuten kuvasta näkee on vastimet erittäin venyneet ja on vain ajan kysymys koska joku pettää. Nämä kuuluu vaihtaa uusiin heti. Siispä varaan ajan itselleni ja pistän lähipäivinä vastimet uusiksi.
Vastinhihnoihin ei saa käyttää mitään vanhoja jalustimia tms. vaan niihin tulee käyttää niille tarkoitetusta nahasta valmistetut hihnat. Mikäli joku vaihtaa itse tai tietää jonkun muun vaihtelevan ja laittaa vaikka niistä vanhoista jalustimista tehtyjä hihnoja on tapaturma riski erittäin suuri. Jalustinhihna nahka ei ole samaa kesto luokkaa, mitä vastinhihnoihin tarkoitettu nahka on.

oikeat vastimet
Se että miksi pitää ostaa/vaihtaa kalliita oikeita vastinhihnoja?? Turvallisuuden vuoksi. Niin matikka nero en ole, että pystyisisin tekemään hienoja kaavioita millaisista voimista on kyse. Kun hevonen päättää vähän pukitella ovat voimat kuitenkin siinä suuruus luokassa, on  hihnojen kestettävä nämä. Siihen kun lisätään vielä ratsastajan paino, mahdollinen tippuminen tai jalustimeen kiinni jääminen.

Stübben, johon vaihdoin opiskelu aikoina vastimet. Keskellä alkuperäinen vastin.
Uusissa ei tällöin ollut mustia, joten vaihdoin tummanruskeisiin, silä satula on ja pysyy omassa käytössä.

Equimuster, johon on joku "tee se itse" vaihtanut vastimet. Tässä satulassa on juurikin jostain vanhoisat
 remmeistä tehdyt vastimet joiden turvallisuuden voi kyseinalaistaa heti. Kyseinen satula on itsellä projekti
 satulana, johon on tarkoitus joskus tehdä udet paneelit.
Vastimien kuntoa on hyvä seurata ns. ulkoisilla tekijöillä. Mutta myös ns. venytys kokeella on hyvä testata onko vastin vielä turvallinen. Ota vastimesta kiinni molemmin käsin niin että nahkaa on n10-15cm käsiesi välissä. Vedä nahkaa käsiesi välissä, mikäli tunnet että vastin ns. joustaa on nahka kulunmut jo sen verran, että se olisi hyvä vaihtaa.
Myös liiallinen saippua vedellä peseminen edesauttaa nahan kulumista. Nahka ei vettä pelkaa ja hyvä on aikaajoin puhdistaa varusteita, mutta sen saippuan liikakäyttö onn pahasta. Samoin öljyä ei saisi käyttää liikoja vaan käytettäisiin mieluummin valjasrasvaa, mutta sitäkin kohtuudella.
On myös hyvä tarkkailla kaikissa varusteissa ompeleiden kuntoa, sillä nekin ovat suuri turvallisuus riski. Ompeleet kuluvat ajan kanssa, lika, saippua, pöly ym saattavat pitää omapeleita kiinni jonkin aikaa.

vastimen uudelleen ompelu kun vanhat tikit olivat kuluneet puhki
Yritän nyt saada apukäsia käymään, että saataisiin kuvailujakin enemmän. Samoin Saulin kanssa päästäisiin eteenpäin ratsastelussa. Mahdollisesti sunnuntain oltaisiin pääsemässä kentällä käymään, sillä ensi viikon maanantaina on taas kengityksiä tiedossa. Jatketaanpas sillon uusilla teksteillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti